23 juli, 2008

Söka efter filer

Ytterligare ett lite off topic. Men jag har sen jag började mitt nya arbete haft ett starkt behov av att kunna söka efter en textsträng inuti en fil. "Lätt" säger du, det är bara att använda "sök" i windows och ange att sökningen ska ske efter en fras eller text i filen.

"Fel" säger jag, det gäller inte om du inte har en filändelse. Den sökningen klarar bara av filer som har ändelser, vilket inte är fallet om du pysslar med EDI-kopplingar.

Lösningen då?

Använd dos-kommandot findstr. Ställ dig i mappen som filerna ligger i (går att stå var som helst, men du slipper peka ut en sökväg).

Knacka in: findstr /M [söksträng] *.*

/M gör att filnamnet på den fil som innehåller strängen skrivs ut. Annars får du bara innehållet med sökträffen highlightad.

Riktigt snabb är sökningen också.

Jag experimenterade också med windows search 4.0, men det funkade inte heller.

18 juli, 2008

Svåra fläckar?

Hörde ryktas om galltvål, fick se det i action för ett par månader sedan på en intorkad rödvinsfläck. Försvann som i ett trollslag.

Jag "drabbades" själv av fläckar efter matolja på en skjorta. Testade med galltvål, underverk!

Du hittar det på http://www.galltval.com/

Grönsaksfräs

Fixade ihop något lite snabbt och enkelt ikväll, var inte sugen på middag och ville inte bara dricka te och käka mackor.

Ta lite grönsaker, det du har hemma, jag använde paprika, sockerärtor, rödlök och gurka.

Fräs i en panna, tillsätt räkor efter behag.

Salt och peppar, klart!

Visst kan du ta lite ris eller annat till, kanske en brödbit med tapenad?

16 juli, 2008

Facebook - the new world

"Äntligen" har facebook kommit på Svenska (varför undrar jag). Har behållit den engelska varianten, men viss reklam översätts.


Kommentar?

Etiketter: