16 februari, 2007

Lings kulle

Ända sedan jag började jobba i Frösunda och började bo tillfälligt ute i Täby har jag funderat på att ta en promenad till Danderyd. Visst, det är en liten bit, men riktigt skönt var det när jag nu fick tillfälle. Med ett par plusgrader i luften sträckte jag ut benen i riktning mot buss 611 i Danderyd.

Följ skyltarna brukar vara en bra devis, vilket jag också gjorde, trodde jag...

Istället för att gå mot Bergshamra hamnade jag på Lings kulle. En riktigt mysig liten plats med vacker utsikt över brunnsviken. Fåglarna kvittrade och jag gick genom den svarta stålgrinden som såg riktigt gammal ut. Utefter stigen fanns det små lyktor, ungefär sådana där som man kan se på kyrkogårdar. I sluttningen på kullen står det en stor bautasten som markerar sista vilan för Pehr Henrik Ling, Den Svenska Gymnastikens Fader.

I villa Annelund tillbringade Ling sina sista år, och i ett privilegiebrev daterat 1839 gav Karl XIV Johan sin gode vän Ling och dennes ättlingar rätten att begravas där. På tomten till villan lät Ling uppföra en liten gymnastiklokal som fortfarande står kvar.

Läs mer om Ling
Karta till var Lings kulle ligger

Etiketter:

14 februari, 2007

sushihuset

Alla hjärtans dag, en romantisk middag var inte planerad, men det är alltid romantiskt att äta middag med min älskade Linda.

Tanken var en kväll med museibesök. Vi hann med en fotoutställning på kulturhuset där fotografen Sally Mann fick sina alster utställda. De bilder som hängde var till största delen på hennes barn, både lite läskiga och en del väldigt vackra. Bilderna sitter kvar...länge efter besöket.

Vi hade tänkt att gå vidare till dansmuséet, men samtidigt var vi väldigt hungriga och var ute efter sushi. Det blev ett återbesök på den restaurangen där vi provade sushi för första gången någonsin, måste ha varit åtminstone fem år sedan.

Nu har de byggt om, väggarna är sobert grå med dragning åt det blåa hållet och fina små guldfärgade målningar av palmväxter pryder väggarna. Belysningen är behaglig och vi möts av trevlig personal. Menyn är nog bland den största jag sett på en sushirestaurang, vad svårt det blir att välja. Samuraj...den får det bli. Jag tog ett glas Alliage Blanc till, Linda valde ett vin som jag inte kan uttala.

Det som var riktigt annorlunda, som jag inte är van vid var att kyparen kom och diskuterade vinet med mig.

- Känner du smaken av krusbär och den fina tonen av smörblomma?
- Ööh, jooo, kanske nu när du säger det
- Det är många som kommenterar dessa smaker

...

- Vilken sushi gillade ni bäst, hade ni någon favorit?
- Öööh, alla var väldigt goda. Kanske var den där vita med lite röd ton godast.
- Det är en fjärilsmussla, vi brukar skära fina ränder i den med kniven så den inte ska bli så seg.

Jag måste rekommendera er ett besök på sushihuset, eller sushiakuten. Av någon anledning så har de två namn, vet inte varför.

Fjärilsmussla heter Hokkigai på japanska och bilder på sådana har garanterat Google.

Sushihuset eller sushiakuten ligger på Brahegatan 3-5 i Stockholm

Etiketter: ,